Σχετικά με το αποθετήριο

Το αποθετήριο εκπαιδευτικού υλικού της Δ/νσης Π.Ε. Έβρου αποτελεί υπηρεσία συγκέντρωσης ψηφιακών εγγραφών για εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται από εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολικών μονάδων της εποπτείας της. Η καταχώριση των στοιχείων γίνεται εθελοντικά από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιοχής του Έβρου. Το υλικό παράγεται στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων (όπως των σχολικών δραστηριοτήτων), της ευέλικτης ζώνης, αλλά και με διάχυση στο σύνολο των μαθημάτων του σχολείου. Βασικός σκοπός του αποθετηρίου είναι η συλλογή, η οργάνωση και η διάχυση του παραγόμενου υλικού στην εκπαιδευτική κοινότητα.

A. Ποιο υλικό καταχωρίζεται στο αποθετήριο;

  1. Είναι (υποχρεωτικά) αναρτημένο σε κάποια από τις δομές του Π.Σ.Δ. (ιστολόγιο, συνεργατικά έγγραφα, ηλεκτρονικά σχολικά περιοδικά και Εφημερίδες, ηλεκτρονική σχολική τάξη, υπηρεσία video, πολυμεσικές παρουσιάσεις και Διαλέξεις) ή e-me με λογαριασμό της σχολικής μονάδας, του εκπαιδευτικού ή του μαθητή.
  2. Είναι ελεύθερο για όλους ή τουλάχιστον για όσους διαθέτουν λογαριασμό του Π.Σ.Δ. χωρίς να απαιτούνται για την πρόσβαση ή τη χρήση άλλα ειδικά δικαιώματα (π.χ. έγκριση από τον διαχειριστή του υλικού).
  3. Είναι απαλλαγμένο από διαφημίσεις και η χρήση του (μέρους ή συνόλου) από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν απαιτει την καταβολή οποιοδήποτε χρηματικού ποσού στο δημιουργό του.
  4. Είναι διαθέσιμο σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Π.Σ.Δ. και διασφαλίζει τα προσωπικά στοιχεία μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών που πιθανόν να εμπλέκονται στη δημιουργία του όπως επίσης και τα πνευματικά δικαιώματα που κατά περίπτωση διαθέτει.

B. Ποια υπηρεσία του Π.Σ.Δ. είναι κατάλληλη για την ανάρτηση του υλικού;

  1. Η ανάρτηση και ο δημόσιος διαμερισμός μιας εργασίας σε μορφή αρχείου π.χ. pdf μπορεί να γίνει με τα συνεργατικά έγγραφα (grafis) του Π.Σ.Δ. αντί του Google Drive ή One Drive (Λήψη οδηγού με εικόνες - σύντομα).
  2. Η ανάρτηση και ο δημόσιος διαμερισμός ενός βίντεο μπορεί να γίνει με την υπηρεσία video του Π.Σ.Δ. αντί της υπηρεσίας youtube (Λήψη οδηγού με εικόνες - σύντομα).
  3. Η ανάρτηση και ο δημόσιος διαμερισμός μιας παρουσίασης μπορεί να γίνει με τις πολυμεσικές παρουσιάσεις και διαλέξεις του Π.Σ.Δ. αντί της υπηρεσίας παρουσιάσεις Google ή Office 365 (Λήψη οδηγού με εικόνες - σύντομα).
  4. Η ανάρτηση και ο δημόσιος διαμερισμός εργασιών και φυλλαδίων ανά ενότητα ή κεφάλαιο ενός βιβλίου μαθήματος μπορεί να γίνει με την υπηρεσία ηλεκτρονική σχολική τάξη του Π.Σ.Δ. (Λήψη οδηγού με εικόνες - σύντομα).
  5. Η ανάρτηση και ο δημόσιος διαμερισμός ομαδικών εργασιών με τη χρήση ιστολογίου στα πλαίσια προγραμμάτων μπορεί να γίνει με την υπηρεσία της ψηφιακής εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me (Λήψη οδηγού με εικόνες - σύντομα).
  6. Η ανάρτηση και ο δημόσιος διαμερισμός ομαδικών εργασιών με τη χρήση ηλεκτρονικής εφημερίδας μπορεί να γίνει με την υπηρεσία των ηλεκτρονικών σχολικών περιοδικών και Εφημερίδων του Π.Σ.Δ. (Λήψη οδηγού με εικόνες - σύντομα).

Σημείωση: Εργασίες σε διαφορετικές πλατφόρμες - υπηρεσίες (youtube, Microsoft Sway κ.α.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό σε ιστολόγια και υπηρεσίες του Π.Σ.Δ. ακολουθώντας τους κανόνες λειτουργίας και χρήσης του σχολικού δικτύου.

Γ. Πώς καταχωρίζεται ένα εκπαιδευτικό υλικό στο αποθετήριο;

Η καταχώριση μιας εγγραφής γίνεται μέσω της υποβολής φόρμας όπου συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Τίτλος υλικού: Σύντομη φράση που συνοψίζει το περιεχόμενο του υλικού π.χ. «Οι κρυφές σελίδες του βιβλίου της Γλώσσας», «Μαθαίνοντας για το ψωμί».
  2. Περιγραφή υλικού: Σύντομη αναφορά για το περιεχόμενο του υλικού και τον τρόπο χρησιμοποίησής του.
  3. Δημιουργός – Δημιουργοί: Το επώνυμο και το όνομα του δημιουργού ή των δημιουργών με πεζά. Με το πλήκτρο enter προστίθενται νέες σειρές στο πεδίο.
  4. Σχολική μονάδα: Αναφορά της σχολικής μονάδας τοποθέτησης του δημιουργού και διαχειριστή του υλικού στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δημιουργίας του.
  5. Σχολική χρονιά: Αναφορά της σχολικής χρονιάς κατα τη διαρκεια της οποιας δημιουργηθηκε π.χ. 2020-2021.
  6. Συλλογή: Επιλογή μιας από τις διαθέσιμες συλλογές. Δηλαδή Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Πολιτιστικά θέματα, Αγωγή υγείας, Περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  7. Μάθημα ή πρόγραμμα: Απλή αναφορά σε συγκεκριμένα μαθήματα όπως Γλώσσα, Μαθηματικά ή προγράμματα όπως Σχολικών Δραστηριοτήτων στα πλαίσια των οποίων δημιουργήθηκε το υλικό.
  8. Υπηρεσία Π.Σ.Δ.: Απλή αναφορά στην υπηρεσία που αναρτήθηκε το υλικό όπως Συνεργατικά Έγγραφα, Πολυμεσικές παρουσιάσεις και Διαλέξεις του Π.Σ.Δ.
  9. Σύνδεσμος: Αναφορά του συνδέσμου που οδηγεί στην πρόσβαση και στη λήψη του υλικού.
  10. Διεύθυνση e-mail: Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δημιουργού – διαχειριστή του υλικού στο Π.Σ.Δ. (onomaxristi@sch.gr) ή η διεύθυνση της σχολικής μονάδας. Με την αναφορά του ο δημιουργός αποδέχεται τη δημοσίευσή της για επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους χρήστες του υλικού του.

Η εγγραφή δημοσιεύεται στο αποθετήριο ύστερα από έλεγχο του περιεχομένου της από τον διαχειριστή του αποθετηρίου. Αν υπάρχει πρόβλημα τότε ειδοποιείται ο καταχωριστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.